Gasthuis Gevangenis zaterdag 15 juni in 'Vranckx'

vrijdag 14 juni 2019

In kraamklinieken in Kinshasa zitten honderden moeders en hun pasgeboren kinderen opgesloten. Weken, maanden, soms zelfs jaren. Reden: ze kunnen de rekening van de bevalling niet betalen.

In de meeste gevallen gaat het over moeders die complicaties ondervinden tijdens hun bevalling. Bij een keizersnede loopt de rekening op van 30 naar 300 euro, zo’n drie keer het gemiddelde maandloon in Congo.


De hele praktijk gaat natuurlijk in tegen de rechten van de mens en de Congolese grondwet, maar dat belet geen enkele ziekenhuis om openlijk potentiële wanbetalers vast te houden.  Nadine Mambweni zat bijna een jaar vast in de kraamafdeling van het Bondeko ziekenhuis in Kinshasa. Bovendien verloor ze tijdens de ingreep haar baby en bleef ze met lege handen achter: 'Ik voelde me net in een gevangenis, ver van mijn andere kinderen. Het deed me zoveel pijn wanneer ik andere moeders met hun baby zag.'

'Als je in Congo al niet sterft tijdens de bevalling, dan sluiten ze je op omdat je de rekening niet kan betalen!', zegt Grâce Mbongi. Ze is de hoofredactrice van een magazine en komt op voor de rechten van de opgesloten moeders en hun kinderen. Ze organiseert allerhande evenementen om geld in te zamelen om deze vrouwen vrij te kopen.

'Onze patiënten betalen niet en als ze vertrekken, stelen ze zelfs het beddengoed', klaagt zuster Bienvenue, de directrice van een katholiek ziekenhuis. 'We hebben schulden omdat veel patiënten vertrekken zonder te betalen. Ze zeggen dat ze zullen terugkomen om te betalen, maar we zien ze nooit meer terug.'

Bijna elk ziekenhuis in Kinshasa, institutioneel of confessioneel, bezondigt zich aan deze praktijk. Maar in een land met een zwakke en door corruptie aangetaste overheid, zijn deze ziekenhuizen dan ook volledig op zichzelf aangewezen voor hun financiering.

Een reportage van Carl Theunis met steun van het Fonds Pascal Decroos en Free Press Unlimited

'Vranckx', zaterdag 15 juni om 20.10 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Een Frisse Start met vtwonen' (foto: Vitaya - © DPG Media 2019)

Nick en Stig zijn al elf jaar samen en klaar voor een volgend hoofdstuk in hun leven. Het koppel heeft jarenlang in het buitenland gewoond en heeft nu besloten om zich te settelen in België. Sieg helpt mee met de verhuis naar hun nieuwbouw, terwijl Ozanne en Guillemine er een warme thuis van maken.

'Een Frisse Start met vtwonen', om 20.40 uur op Vitaya.

Dossiers