Dr. Ann Vandenbroucke in 'Topdokters'

zondag 17 maart 2019
Foto: VIER - © SBS Belgium 2019

De achtste aflevering van 'Topdokters' staat in het teken van dr. Ann Vandenbroucke, geriater in het AZ Damiaan in Oostende. Zij is enorm gepassioneerd met haar job bezig.

Elke dag loopt ze met een grote smile en piekfijn opgekleed door de ziekenhuisgangen om haar patiënten de beste zorgen te bieden: 'Toen ik nog handelsingenieur studeerde, werd ik op een bepaald moment wakker in het midden van de nacht en wist ik plots wat ik wilde doen: geneeskunde. Ik denk echt dat ik een roeping gekregen heb.'

Op de psychogeriatrische afdeling is een dementerende vrouw opgenomen. Ze vertoont thuis gedragsproblemen en dr. Vandenbroucke bespreekt de situatie met de echtgenoot en de zoon. Wanneer de situatie achteruit gaat en ook de man zelf met geheugenproblemen lijkt te sukkelen, moet dr. Vandenbroucke haar behandeling bijsturen.

Prof. Decaestecker - 'Het mooiste wat je als mens kan doen voor iemand anders, is een orgaan afstaan.'

In het UZ Gent maakt prof. Karel Decaestecker zich klaar om samen met het transplantatieteam een levende donorniertransplantatie uit te voeren bij een patiënt wiens nier ernstig aangetast is door suikerziekte. De zus van de patiënt is bereid om een gezonde nier af te staan en zo zijn leven te redden...

En ook bij dr. Eva Van Braeckel staat er een transplantatie gepland. Eén van haar patiënten reageert niet meer op de behandelingen met medicatie waardoor een long- en levertransplantatie zich opdringt. 'Je mag niemand te vroeg doorverwijzen voor een transplantatie, maar zeker ook niet te laat. Die beslissing nemen en zorgen dat de feiten je niet inhalen is altijd een moeilijke evenwichtsoefening. Het is een heel ingrijpende beslissing die je nooit meer kan terugdraaien', vertelt dr. Van Braeckel.

'Topdokters', elke maandag om 20.35 uur op VIER.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'STHLM Requiem' (foto: Canvas/VRT - © Lumière Publishing 2019)

Na een tragisch auto-ongeluk gaat criminoloog Frederika Bergman aan de slag bij het speciale onderzoeksteam van de politie in Stockholm, maar ze wordt niet bepaald warm onthaald. Ondertussen wordt in het centraal station van Stockholm een meisje ontvoerd onder de ogen van haar moeder. Al snel wijst alles in de richting van de vader.

'STHLM Requiem', om 20.35 uur op Canvas.

Dossiers