Documentaire over Circus Ronaldo op Canvas

woensdag 24 december 2014

'Circus Ronaldo. De zoektocht naar het verlangen' is een portret door Peter Borghs van het familiecircus Ronaldo, dat zijn roots heeft in de 19de eeuw, maar zichzelf is blijven heruitvinden.

Aan de hand van getuigenissen van de familieleden, archiefbeelden en fragmenten uit hun shows gaat deze sfeervolle en poëtische documentaire op zoek naar de manier waarop Circus Ronaldo traditie met vernieuwing verzoent en naar de drijfveren om in deze tijd nog met een circus rond te trekken en nieuwe voorstellingen te creëren.

Van waar komt het verlangen van een artiest of een kunstenaar om aan iets nieuws te beginnen? Die zoektocht vormt de basis voor deze documentaire die een beeld schetst van een circusfamilie en de liefde voor wat ze dagdagelijks verwezenlijken. Tegelijk blikt de film terug op de rijke geschiedenis van het circus.

Van Gent over Sint-Petersbrug tot Muizen
De Ronaldo’s weten zich gedragen door een lange traditie, die teruggaat tot het midden van de 19de eeuw. Het is een geschiedenis van artistieke romances, keizerlijke paleizen, jonge lefgozers en vooral veel avontuur en passie, overgedragen van generatie op generatie.

In de 19de eeuw werd het circus uitgebaat door de familie Van den Berghe. De huidige ‘pater familias’, Jan Van den Broeck (alias Johny Ronaldo), vertelt hoe zijn overgrootvader wegliep van zijn thuis in Gent om mee te trekken met het circus. Zijn circuskunsten en acrobatie brachten hem naar Sint-Petersburg, waar hij onder meer met een koets langs de trappen van het paleis naar beneden reed. Later begonnen zijn kinderen met een gerenommeerd volkstheater.

In zijn huidige vorm werd het circus opgericht door Johnny Ronaldo, een veelzijdige man die begon als rock ’n roll en country-muzikant en later overschakelde naar een visuele cowboy-act. In 1971 gaf hij samen met onder meer zijn echtgenote Maria een eerste circusvoorstelling, in een eigen tent op het dorpsplein van Muizen. Het was een klassiek circus, klein maar op zijn eigen manier groots.

Van klassiek circus naar commedia dell'arte
De volgende generatie van circusmensen nam het spektakel over. David en Danny Ronaldo verlieten de weg van het klassieke circus en boden een spektakel dat noch circus, noch theater was. Vanaf toen af werd de show omschreven als een vorm van Commedia dell' Arte.

Nooit eerder kreeg een circus de titel 'Cultureel ambassadeur van Vlaanderen'. Die eer is in 1988 te beurt gevallen aan het familiecircus van Johnny Ronaldo. Een mijlpaal in de circusgeschiedenis in België. Het was de kroon op het werk en tegelijkertijd een nieuw begin. Voor de familie Ronaldo was het vooral de erkenning van het circus als 'kunst'.

In september 2011 werd het 40-jarige bestaan van Circus Ronaldo gevierd met een reeks voorstellingen in een tent op de Mechelse Grote Markt.

De documentaire bevat getuigenissen van onder meer Johnny, Maria, David en Danny Ronaldo, en Luk D’Heu.

Circus Ronaldo. De zoektocht naar het verlangen is een productie van FilmNatie (Renaat Lambeets en Kristel Dotremont) voor Canvas.

Regisseur Peter Borghs is al jarenlang actief regie-assistent en productieleider in de Vlaamse filmsector (recent nog 'Eigen Kweek' en 'Nieuw Texas'). Daarnaast is hij ook bezig met straattheater. Hij heeft een nauwe band met Circus Ronaldo, met als voorlopig hoogtepunt de regie van de voorstelling ‘Circenses’ 2009 tot 2011.

'Circus Ronaldo', donderdag 25 december om 22.45 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Martin Heylen (foto: Eťn - © VRT 2018)

In 'Zelfde deur, 20 jaar later' vond Martin Heylen antwoorden op de vraag: wat doet het leven met een mens, en wat doet een mens met het leven? Voor 'Kom op tegen Kanker' zoekt Martin patiŽnten en familieleden op die de voorbije dertig jaar hun verhaal deden in de uitzendingen van KOTK. Wat doet kanker met een mens, en wat doet een mens met de ziekte? Met jonge en oudere patiŽnten en nabestaanden praat hij over hun strijd en veerkracht, hervallen en weer opstaan, en over lachen, troost en schoonheid in de moeilijkste fase van hun leven.

'Mensen Verzetten Bergen: Zelfde Deur, Zoveel Jaar Later', om 21.15 uur op Eťn.

Dossiers