Dinsdag in 'Blue Planet II': Coral Reefs

maandag 15 januari 2018

Koraalriffen vormen een thuis voor een kwart van al het maritieme leven. Maar het vergt inventiviteit en aanpassingsvermogen om te overleven in deze magische onderwatersteden.

Een schildpad gaat naar het equivalent van een ‘wellness’ in het rif en hanteert een list om niet te moeten aanschuiven. Een tandbaars gebruikt een vissenversie van gebarentaal om samen met een inktvis een prooi te pakken te krijgen.

Een borstelworm van een meter lang verbergt zich in zijn tunnel. Een eenogige brasem neemt wraak door met een waterstraal het zanderige hol bloot te leggen.

Dankzij super-macro time-lapse-opnames zien we koraalpoliepen groeien en sterven. Zij vormen de basis voor koraalstructuren die zelfs vanuit de ruimte zichtbaar zijn. Als de duisternis valt, komen haaien met honderden samen om zich tegoed te doen aan tandbaarzen die er massaal verzamelen.

Stijgende temperaturen zijn een regelrechte ramp voor de koraalriffen. Maar er is ook hoop. Een cameraploeg van 'Blue Planet II' kon een van de grootste paaispektakels ter wereld filmen: miljoenen koralen, vissen en ongewervelde dieren zorgen voor een sneeuwstorm van eieren op één nacht.

'Blue Planet II', dinsdag 16 januari om 21.15 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Q2 logo

In deze aflevering wordt duidelijk wat er gebeurt wanneer je kickbokst en televisiekijkt tegelijk, waarom je altijd een kersenpitkussen moet hebben klaarliggen, wat er mis is met smurfenschoenen, waarom je nooit de weg mag vragen aan moeders met bakfietsen en waarom schrijvers pas om vier uur opstaan.

'En Toen Kwam Ons Ma Binnen', om 23.35 uur op Q2.

Dossiers