'Die Huis' dinsdag met Stefaan Degand

maandag 12 november 2018
Foto: En - VRT 2018

Wanneer Stefaan Degand aankomt op het domein van Die huis in Zuid-Afrika, wordt hij door gastheer Eric Goens begroet als de Brad Pitt van Vlaanderen. Iets wat de acteur graag herhaalt als hij de eerste locals ontmoet. 'I'm the Brad Pitt of Flanders', roept hij.

Maar van bij het eerste gesprek is het duidelijk wat de missie van Stefaan is. 'Ik ben hier voor Julie. ik ben hier niet voor mezelf. Iedereen moet weten wat voor 'schoon madam' Julie was.' De komende uren zal Stefaan een ode brengen aan zijn Julie. 24 uur in 'Die Huis', 24 uur vol verdriet, warmte, hoop, liefde, en waar de grappen en grollen constant om de hoek loeren.

'We hebben er alles uitgehaald wat erin zat'
Voor het eerst praat Stefaan op televisie over de dood van zijn vrouw Julie en hun ongeboren kind. Julie overleed in de zomer van vorig jaar aan een bacteriële hersenvliesontsteking. Ze is dan 31 jaar en 6 maanden zwanger van hun tweede kind. 'Ik heb zitten roepen in haar gezicht dat ze moest vechten, maar ze heeft me niet gehoord. Op twee uur tijd heeft die bacterie alles kapot gemaakt.'

Van het ene moment op het andere is Stefaan de liefde van zijn leven kwijt. 12 jaar waren ze samen. 'We hebben er alles uitgehaald wat erin zat. We hebben niks laten liggen. Ik was gek op haar. Zij was gek op mij. We waren gek op elkaar.'

Een tweestemming lied
De eerste dagen na de dood van Julie waren wezenloos. Hoe moet het nu verder? Er is het dilemma van het ongeboren kind. Had iemand iets meer kunnen doen om hen te redden? Kan ik ons dochtertje Mila wel opvoeden? Zal ik een goede papa zijn? Op deze schuldvraag en op de andere vragen moest Stefaan een antwoord vinden. Op een filosofische, warme en ontwapenende manier deelt Stefaan in 'Die Huis' de antwoorden die hij het voorbije jaar heeft gevonden.

'Ik zing nu een tweestemmig lied. En de tweede stem is verdriet. Soms krijgt die de eerste stem, soms gaat die ook terug liggen naar de tweede stem. Die zal er altijd zijn.' Terwijl Stefaan aan de fotomuur naar een trouwfoto van zijn vrouw kijkt, haalt hij herinneringen op. 'Mijn eerste serieuze zin tegen Julie was dertien jaar geleden: 'Zeg, als je mij een beetje te druk vindt, moet je het maar zeggen.' En haar antwoord was: 'Waar heb jij het over?' Geweldig, he!'. Het nummer van hun openingsdans 'For your love I will do anything' van Stevie Wonder vat hun relatie dan ook wondermooi samen.

Zoals Stefaan het zelf samenvat. 'Ik klungel lekker verder, maar wat een schoon madam was Julie.' Na 24 uur in 'Die Huis' zal heel Vlaanderen het ook weten.

'Die Huis', dinsdag 13 november om 20.40 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Professor T.' (foto: En -  VRT 2018)

Nieuwe bewijsstukken zorgen ervoor dat de cold case van de zelfmoord van de vader van professor T. wordt heropend. De speurders van de FGP Antwerpen twijfelen er nu openlijk aan of het wel om zelfmoord gaat. Professor T. beseft langzaam dat hij al heel zijn leven herinneringen aan die bewuste dag heeft verdrongen. Samen met psychiater Helena Gijselbrecht zal hij proberen in zijn onderbewustzijn te gaan graven om de waarheid te ontdekken. En die waarheid zou wel eens verbijsterend kunnen zijn.

Het slot van 'Professor T.', om 21.40 uur op En.

Dossiers