Paul Jambers thuis bij Bart De Wever en Peter Mertens

dinsdag 9 oktober 2018
Foto: VTM - © MEDIALAAN 2018

'De ochtend is een delicaat gewricht ten huize De Wever. Alles begint te laat.' Het zijn de woorden van Bart De Wever zelf als reportagemaker Paul Jambers heel vroeg bij het gezin langsgaat.

Zoon Simon moet die dag trompet spelen bij een hulde aan oud-strijders. De kinderen van Bart zijn muzikaal, hij zelf niet. “Ik kan geen instrument spelen, alleen komedie”, zegt hij zelf. Paul volgt Bart en Simon op de hulde en ziet een enorm fiere vader als Simon trompet speelt.
Jambers in de Politiek Jambers in de Politiek
“Filip Dewinter is een heel aangenaam man in de omgang”. Het zijn verrassende woorden van Jinnih Beels, het nieuwe kopstuk van de sp.a. “Al verfoei ik de ideeën waar hij voor staat”, voegt ze er snel aan toe. Beels heeft als politiecommissaris ooit nog Dewinter moeten begeleiden, maar dat herinnert hij zich niet. Nu staan ze voor het eerst samen in een debat tussen de verschillende partijen, het eerste van een lange reeks confrontaties, want elke zender, krant of radiostation organiseert er wel een. “Er zijn 8, 9 van dit soort debatten. Op de duur zijn we mekaar moe gezien”, zucht Dewinter.
Dewinter gaat later als mediastunt in debat met een kapper van Marokkaanse origine, een man met de dubbele nationaliteit. Die gebruikt een scherp scheermees. Dewinter kan het niet laten: “Ik voel me als een schaap dat ritueel wordt geslacht”, grapt hij. Voelt de kapper zich nu Belg of Marokkaan? Het antwoord blijft vaag. Maar de kinderen van Marokkaanse origine die hier geboren zijn, horen nergens echt thuis, merkt de kapper op.
Met de campagne van Kris Peeters wil het echt niet vlotten. Paul Jambers is bij het CD&V-boegbeeld als uitlekt dat één van zijn kandidaten in Frankrijk betrapt is met drugs. Na de heisa rond de joodse kandidaten opnieuw een opdoffer. Peeters staart naar de foto waarop hij breed lachend poseert met de man in kwestie. “Hij ziet er sympathiek uit. Op het uiterlijk kan je al niet verder gaan. Ik kan me best inbeelden dat men dit in de campagne gaat gebruiken.” Peeters moet zijn campagne combineren met zijn taken als minister in de federale regering. Het is bijzonder hectisch. “We moeten vooral eerlijk zijn tegen de mensen. Mensen voelen meteen als je faket. En we moeten eerlijke antwoorden geven. We kunnen ook niet alles oplossen.”  
Jambers in de Politiek Jambers in de Politiek
Open Vld-kopstuk Philippe De Backer trekt ook de straat op. Dit keer niet om te flyeren maar om zwerfvuil op te pikken. Als iedereen dat doet voor zijn eigen deur, zou Antwerpen er veel properder uitzien. “Propere straten geven een veiliger gevoel. We moeten veel strenger zijn op zwerfvuil. De ‘War on Zwerfvuil’. Als mensen gepakt worden, moeten ze maar een taakstraf krijgen.”
Heel wat politieke figuren treffen elkaar op een meeting rond Ringland, het project om de Antwerpse Ring te overkoepelen. Het had een groen verkiezingsthema kunnen worden, maar de Vlaamse regering bereikte ondertussen een compromis met de burgerbeweging, en Ringland komt er. Pech voor Groen die er niet geen strijdpunt meer van maken in de campagne. “Toch moeten we oppassen,” zegt Wouter Van Besien, “want het elan van Ringland valt wat stil”.
Peter Mertens van de PVDA geeft toe dat hij ervan geniet aan politiek te doen. Paul Jambers gaat thuis bij hem langs en filmt hem als hij aan het koken is voor zijn zoon en dochter. Quality time. Hij vertelt hoeveel van zijn inkomen hij afstaat aan de partij. De PVDA is de partij die het meeste geld bij haar leden haalt. Als hij bij passanten op de markt zijn boodschap van meer rechtvaardigheid qua inkomens verkondigt, wordt hij ook geconfronteerd met andere kiezers met andere prioriteiten die zich ergeren aan de vele traditioneel geklede moslima’s op de markt.
Jinnih Beels speelt haar Indische afkomst dan weer volop uit in haar campagne en trekt de migrantenwijken in. Ze vertelt hoe ze als zesjarige vanuit Indië naar België kwam en hoe belangrijk die roots zijn. Daarom wil ze opnieuw Indisch leren koken. Paul volgt haar bij een kookles. “Al die Indische geuren bij het koken, geven me flashbacks naar mijn jeugd”, zegt ze. “Mocht het op 14 oktober niet lukken, dan kan ik nog altijd samosa’s maken.”

Zoon Simon moet die dag trompet spelen bij een hulde aan oud-strijders. De kinderen van Bart zijn muzikaal, hij zelf niet. 'Ik kan geen instrument spelen, alleen komedie', zegt hij zelf. Paul volgt Bart en Simon op de hulde en ziet een enorm fiere vader als Simon trompet speelt.

'Filip Dewinter is een heel aangenaam man in de omgang'. Het zijn verrassende woorden van Jinnih Beels, het nieuwe kopstuk van de sp.a. 'Al verfoei ik de ideeën waar hij voor staat', voegt ze er snel aan toe. Beels heeft als politiecommissaris ooit nog Dewinter moeten begeleiden, maar dat herinnert hij zich niet. Nu staan ze voor het eerst samen in een debat tussen de verschillende partijen, het eerste van een lange reeks confrontaties, want elke zender, krant of radiostation organiseert er wel een. 'Er zijn 8, 9 van dit soort debatten. Op de duur zijn we mekaar moe gezien', zucht Dewinter.

Dewinter gaat later als mediastunt in debat met een kapper van Marokkaanse origine, een man met de dubbele nationaliteit. Die gebruikt een scherp scheermees. Dewinter kan het niet laten: 'Ik voel me als een schaap dat ritueel wordt geslacht', grapt hij. Voelt de kapper zich nu Belg of Marokkaan? Het antwoord blijft vaag. Maar de kinderen van Marokkaanse origine die hier geboren zijn, horen nergens echt thuis, merkt de kapper op.

Met de campagne van Kris Peeters wil het echt niet vlotten. Paul Jambers is bij het CD&V-boegbeeld als uitlekt dat één van zijn kandidaten in Frankrijk betrapt is met drugs. Na de heisa rond de joodse kandidaten opnieuw een opdoffer. Peeters staart naar de foto waarop hij breed lachend poseert met de man in kwestie. 'Hij ziet er sympathiek uit. Op het uiterlijk kan je al niet verder gaan. Ik kan me best inbeelden dat men dit in de campagne gaat gebruiken.' Peeters moet zijn campagne combineren met zijn taken als minister in de federale regering. Het is bijzonder hectisch. 'We moeten vooral eerlijk zijn tegen de mensen. Mensen voelen meteen als je faket. En we moeten eerlijke antwoorden geven. We kunnen ook niet alles oplossen.'

Open Vld-kopstuk Philippe De Backer trekt ook de straat op. Dit keer niet om te flyeren maar om zwerfvuil op te pikken. Als iedereen dat doet voor zijn eigen deur, zou Antwerpen er veel properder uitzien. 'Propere straten geven een veiliger gevoel. We moeten veel strenger zijn op zwerfvuil. De 'War on Zwerfvuil'. Als mensen gepakt worden, moeten ze maar een taakstraf krijgen.'

Heel wat politieke figuren treffen elkaar op een meeting rond Ringland, het project om de Antwerpse Ring te overkoepelen. Het had een groen verkiezingsthema kunnen worden, maar de Vlaamse regering bereikte ondertussen een compromis met de burgerbeweging, en Ringland komt er. Pech voor Groen die er niet geen strijdpunt meer van maken in de campagne. 'Toch moeten we oppassen', zegt Wouter Van Besien, 'want het elan van Ringland valt wat stil.'

Peter Mertens van de PVDA geeft toe dat hij ervan geniet aan politiek te doen. Paul Jambers gaat thuis bij hem langs en filmt hem als hij aan het koken is voor zijn zoon en dochter. Quality time. Hij vertelt hoeveel van zijn inkomen hij afstaat aan de partij. De PVDA is de partij die het meeste geld bij haar leden haalt. Als hij bij passanten op de markt zijn boodschap van meer rechtvaardigheid qua inkomens verkondigt, wordt hij ook geconfronteerd met andere kiezers met andere prioriteiten die zich ergeren aan de vele traditioneel geklede moslima’s op de markt.

Jinnih Beels speelt haar Indische afkomst dan weer volop uit in haar campagne en trekt de migrantenwijken in. Ze vertelt hoe ze als zesjarige vanuit Indië naar België kwam en hoe belangrijk die roots zijn. Daarom wil ze opnieuw Indisch leren koken. Paul volgt haar bij een kookles. 'Al die Indische geuren bij het koken, geven me flashbacks naar mijn jeugd', zegt ze. 'Mocht het op 14 oktober niet lukken, dan kan ik nog altijd samosa’s maken.'

'Jambers in de Politiek', woensdag 10 oktober om 21.45 uur bij VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Blind Gekocht' (foto: VIER - © SBS Belgium 2019)

In Gentbrugge zijn de werken volop aan de gang. Binnenkort kunnen Nisse en Mathilde verhuizen. En dan stuit Bart op een lastminuteprobleem. Het vijfde koppel, Vicky en Tom, woont al in Mechelen met de kleine Nobel en wil met het oog op verdere gezinsuitbreiding graag een groter huis, eveneens in Mechelen. Ook het laatste koppel stelt zich voor: Klaas en Heleen. Na talloze omzwervingen hebben ze zich eindelijk gesetteld in Antwerpen. Ze willen graag de volgende stap in hun leven zetten en een huis kopen.

'Blind Gekocht', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers