Dinsdag in 'Koppen XL': leven na de dood

maandag 6 februari 2012

Op dinsdag 7 februari verdiept 'Koppen XL' zich in bijna-doodervaringen, een fenomeen dat al eeuwenlang en overal ter wereld voorkomt. Sommigen schrijven bijnadoodervaringen toe aan fantasie, een psychose of een zuurstoftekort, maar volgens anderen is het een authentieke ervaring.

Al eeuwenlang duiken er verhalen op van mensen die een BDE of bijna-doodervaring hebben gehad. Ze beschrijven dat ze uit hun lichaam zijn getreden en alles konden zien. Ze zien een helder licht op het einde van een tunnel. Of ze lijken omringd te zijn door vage schimmen of erger, door een hevig vuur en demonen. En uitzonderlijk lijkt het niet, want miljoenen mensen over de hele wereld hebben een dergelijke bijna-doodervaring gehad.

Is het een op hol geslagen fantasie of kan het echt? 'Koppen XL' gaat op zoek naar antwoorden en praat met mensen die het hebben meegemaakt en met deskundigen uit binnen- en buitenland. Voor de Nederlandse cardioloog Pim Van Lommel bijvoorbeeld is een bijna-doodervaring 'een authentieke ervaring en helemaal niet te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort.'

Voor hem is er veel meer aan de hand. Een bijna-doodervaring verandert mensen blijvend, maar is het dan ook een bewijs dat er leven is na de dood? Of spelen de hersenen ons parten? Is het gewoon een hallucinatie, een droom of een manier om om te gaan met de angst voor de dood? Wat is geloof en wat is wetenschap? 'Koppen XL' brengt een confrontatie tussen believers en sceptici.

Oorspronkelijke titel: Y a-t-il une vie après la mort?, een reportage van RTBF–Questions à la Une.

'Koppen XL', dinsdag 7 februari om 21.30 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verslaafd!'

De 24-jarige Marco is aangemeld door zijn oudere zus. Marco kampt met een ernstige wiet- en speedverslaving en is heel agressief. Zijn ouders, broertjes en zus staan doodsangsten uit als hij onder invloed is en hebben meerdere keren aangifte moeten doen tegen hun eigen zoon en broer. Het contact tussen Marco en zijn familie staat intussen op een heel laag pitje. Ze herkennen hem niet meer. De familie wil de oude Marco terug en ziet een interventie als enige en laatste redmiddel.

'Verslaafd!', om 21.35 uur op Vitaya.

Dossiers