'Panorama' : De Vaticaanse samenzwering

donderdag 5 oktober 2006

"Als de jongen groot of dik was, voelde ik me niet aangetrokken. Ik pikte er jongens uit die fijn waren gebouwd… Het was de schaamstreek die me aantrok. Een deel van mij wou die bij die bepaalde jongen aanraken, ontdekken, zien." Ex-priester Oliver O'Grady legt tijdens een verhoor uit hoe hij voor kinderen valt.

H


et fragment uit zijn ondervraging is te zien in De Vaticaanse samenzwering, een nieuwe BBC reportage over priesters en pedofilie. De Kerk – in dit geval de kardinaal van Los Angeles - wist van de praktijken van O'Grady maar gaf hem niet aan bij het gerecht. Father O'Grady werd gewoon verplaatst van parochie naar parochie. Twintig jaar lang kon hij op die manier telkens nieuwe slachtoffers maken. Een geïsoleerde doofpotoperatie? Jammer genoeg niet, zo blijkt uit de reportage.

In 1962 vaardigde het Vaticaan een geheime richtlijn uit over kindermisbruik door priesters. Het document Crimen Solliciationis legde de procedures vast die bisschoppen moesten volgen als één van hun priesters zich schuldig maakte aan pedofilie. Geheimhouding was het sleutelwoord; wie de zwijgplicht doorbrak, liep het risico op excommunicatie. 
Vijf jaar geleden stuurde de toenmalige kardinaal Ratzinger het document opnieuw rond, vrijwel ongewijzigd. Ook dit keer werd geen pleidooi gehouden voor openheid en samenwerking met het gerecht, weer legde het Vaticaan geheimhouding op. Gevallen van kindermisbruik moesten rechtstreeks worden gerapporteerd aan de diensten van de kardinaal en hij alleen zou bevoegd zijn om de beschuldigingen te behandelen. Tot op de dag van vandaag blijft die strategie van de katholieke kerk intact. Kardinaal Ratzinger is ondertussen Paus Benedictus XVI.

De maker van De Vaticaanse samenzwering, Colm O'Corman, was zelf als jongen het slachtoffer van misbruik door een priester. Hij onthulde indertijd wijd verspreide pedofiele praktijken van katholieke geestelijken in Ierland. In deze reportage toont O'Corman aan dat kindermisbruik door priesters een wereldwijd fenomeen is, in de hand gewerkt en vergemakkelijkt door de lakse houding van Rome.

'Panorama', zondag 8 oktober om 20.00 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Vitaya logo V3 logo Vitaya V3 logo Vitaya

De Belgische tortelduifjes Michel en Sofie ruilen met Jeanette, een alleenstaande moeder van twee zoons. Ze zal met haar zoons een week vertoeven in een riante penthouse met seaview in Blankenberge. Michel en Sofie zullen creatief om moeten gaan met het weekbudget van 80 euro terwijl zij verblijven in een sociale huurwoning in Oosterhout.

'Steenrijk, Straatarm', om 22.25 uur op Vitaya.

Dossiers