Nieuw seizoen 'EHBL' start zaterdag

woensdag 3 oktober 2007

Geen tijd, geen zin meer, liever elders de handen uit de mouwen steken, complete onkunde, zelfoverschatting, tegenslag, te trots om hulp van anderen in te schakelen... Het zijn slechts enkele van de vele redenen of excuses waarom klusjes in huis blijven liggen. De partner van de klusser in kwestie is de situatie beu en wil niet langer blijven zeuren. Wanneer de nood het hoogst is, is er 'EHBL' of Eerste Hulp Bij Linkerhanden.

I


n het tweede seizoen van 'EHBL' neemt Tess Goossens de presentatiefakkel over van Elke Vanelderen. Samen met superklusser Bas trekt zij door Vlaanderen om de meest diverse
klusoproepen te beantwoorden. De doe-het-zelver krijgt twee dagen de tijd, een budget van 3.500 euro aan klusmateriaal en vijf helpers. Onder leiding van Bas worden alle klussen
geklaard, terwijl de partner die de hulp van 'EHBL' heeft ingeroepen een weekend mag gaan uitblazen en genieten.

'EHBL' is een productie van Paradigma Televisieproducties, makers van onder andere ook 'Huis en Thuis' en 'Groene Vingers'.

Het programma
Meestal is het de vrouw die haar man stiekem inschrijft voor 'EHBL'. Samen met Tess wordt er een minicomplot gesmeed om hem te overvallen op bvb. zijn werk, op caf, terwijl hij bij vrienden zit Prompt krijgt hij ook de planning voor het weekend te horen. Hij moet nu eindelijk die klussen afwerken die blijven liggen zijn of herstellen wat hij voorheen verknoeid heeft.

Tess en superklusser Bas zijn voor de 'overval' al poolshoogte gaan nemen in de woning,
hebben opgelijst welke taken tot een goed einde moeten worden gebracht en zijn samen met de partner van de klusser voor 3.500 euro aan materialen gaan kopen. Die hoeft trouwens geen toezicht van de werken te houden. Wel integendeel, zij mag er een weekendje op uit met de kinderen, of met een vriend(in).

'EHBL' heeft haar vooraf wel gevraagd om vijf helpers op te trommelen. Dat zijn vrienden of familie, buren of collega's die het zien zitten om twee dagen de handen uit de mouwen te steken. Zaterdag nemen man en vrouw afscheid van elkaar en dan is het klussen geblazen. Bas, de man-die-alles-kan, leidt het team in goede banen: hij verdeelt de taken en staat iedereen bij met raad en daad. De opdracht is klaar en duidelijk: de klussen moeten afgewerkt zijn vooraleer de vrouw terug komt, zondagavond om 18u stipt. Voor haar is het antwoord op slechts n vraag van belang: Is het gelukt om alle verwaarloosde of fout gelopen klussen te klaren?

Inhoud en tips
Hoewel er in 'EHBL' bijzonder veel geklust wordt, is het geen instructief programma voor doe-het-zelvers, geen stapsgewijze handleiding. De kijker krijgt wel een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is op n weekend, weliswaar met zes man en onder leiding van een handige superklusser.

Bovendien geeft Bas ook in elke aflevering een aantal handige tips en weetjes mee: Hoe leg je makkelijk laminaat? Waarop moet je letten wanneer je behangt of schildert? Hoe los je het probleem van een schuine muur op wanneer je er platen tegen wil plaatsen? Hoe tover je een donkere leefruimte om tot een hedendaagse plek met voldoende licht en lucht?

'EHBL' draait niet rond grote verbouwingswerken. Het gaat om herstellingen, kleine
vernieuwingsprojecten, karweitjes en klusjes. We gaan geen veranda bouwen, maar in een
bestaande veranda plaatsen we met plezier het plafond, verbergen we loshangende kabels, en nemen we de muren onder handen.

De inzet van 'EHBL' is en blijft de tevredenheid van de partner die de hulp van het programma heeft ingeroepen. Wanneer die thuiskomt en overgelukkig en ontroerd de afgewerkte klussen overschouwt, zijn Tess en Bas in hun missie geslaagd. 'EHBL' gaat over klussen, maar minstens evenveel over mensen, teamgeest en vriendschap.

Aflevering 1 - zaterdag 6 oktober
Tess Goossens zoekt uit hoe een aantal huizen uit het eerste seizoen er vandaag de dag uitzien en wat de bewoners met hun gewonnen waardebonnen hebben gedaan. De eerste halte is bij Sabien en Kevin in Machelen. Tess kan haar ogen niet geloven wanneer ze zelfs in de gang al merkt dat Kevin nog steeds zijn streken niet verleerd heeft... Of zijn er
ruimtes waar hij wel flink de handen uit de mouwen heeft gestoken?

Bij Virginie en Hendrik in Oudenaarde valt Tess midden in de actie, want geloof het of niet: Hendrik is wel degelijk aan het klussen! Zij hebben een volledig nieuwe badkamer.

In Lommel blijkt ook Mark zijn bonus goed te hebben besteed. De hall is helemaal vernieuwd en in de badkamer staat een extra bad. Helaas is ook hier nog steeds niet alles afgewerkt. Tijdsgebrek is een kwaal die Mark blijft kwellen.

Carine en Stephane uit Sint-Pieters-Leeuw werkten onder andere de zolder verder af en ook de gevel staken ze in een nieuw kleedje.

Eindigen doet Tess in Zwalm, bij Freija en Bram. Zij vertellen dat ze de helpers elk een bon hebben gegeven en Bram blijkt nog heel wat extra kluswerk verzet te hebben. Maar Bram heeft nog iets speciaals gekocht en hij troont Tess mee naar de tuin...

'EHBL', vanaf zaterdag 6 oktoberom 18.25 uur op VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Terwijl de strandredders de drukte in en rond het water in goede banen proberen te leiden, krijgen ze te maken met een man die van de golfbreker is gevallen en niet meer kan opstaan. Inspecteurs Thomas en Marco van de lokale politie in Oostende krijgen een oproep voor een vechtpartij, maar raken niet meteen ter plaatse. De vrijwilligers van de Blankenbergse zeereddingsdienst krijgen melding van een zeiljacht met een afgebroken mast. Er is een gezin aan boord. Hoe sneller ze ter plaatse zijn, hoe beter. Maar de zware zee maakt de reddingsoperatie er niet makkelijker op.

'De Kust is Veilig', om 21.30 uur op VIER.

Dossiers