'Telefacts' startte eigen drugsplantage

dinsdag 20 maart 2007

'Telefacts' gaat back to basics, terug naar de essentie. Telefacts gaat dieper dan het nieuws. Cathérine Moerkerke heeft het nu woensdag over de volgende onderwerpen.

De Plantage
Vorig jaar werden in België 240 drugsplantages opgerold. Het gemak waarmee een plantage kan worden gestart is dan ook belachelijk makkelijk, zo blijkt. Telefacts slaagt erin om in 5 maanden tijd een plantage op te zetten. Alles erop en eraan. Inclusief de dreigementen van de drugsmaffia : "Als je me een klap geeft, dan krijg je er vroeg of laat één terug. Wees gerust!" 

De strenge aanpak van de Nederlandse politie maakt dat Nederlandse dealers steeds vaker naar Vlaanderen afzakken om plantages op te zetten. Ze zoeken in de grensstreek naar Vlamingen met een leegstaand huis. Hoe komen de telers aan het vaak erg professionele materiaal? En wie koopt de oogst op? Telefacts trekt undercover, op zoek naar de criminele organisaties achter de cannabiskwekers. We huren een huis in Limburg, vlakbij de Nederlandse grens. Met verborgen camera's wordt alles geregistreerd.  

De zoektocht start in een growshop in de Nederlandse grensstreek. Hier wordt al het materiaal verkocht dat nodig is om cannabis te kweken : "Als jullie een huis hebben, leveren wij de rest", aldus de zaakvoerder. "We hebben alles. Dit bijvoorbeeld is één van onze best verkochte producten: een gecamoufleerde keukenkast. Geen mens die ziet wat hierachter schuil gaat."  Het staat vast dat er in dit milieu een bom geld te verdienen valt: "Je moet alleen zwijgen tegenover je vrouw en je vrienden. Niemand vertrouwen en ook niet de macho uithangen met al het geld dat je gaat verdienen. Als je in stilte te werk gaat, kan je dit gerust een jaar of vijf doen."   

Dat de growshops kwekers zoeken is duidelijk. Met plezier stuurt de uitbater van de growshop een expert naar ons huis om ons ter plaatse wat advies te geven. "Ik kan hier 30 lampen installeren. Daarmee heb je elke drie maanden een opbrengst van 27.000 euro."

Bovendien vindt ook een elektricien opvallend vlot zijn weg naar ons huis. Met het gevaar om zelf gearresteerd te worden. "Ik kom je tonen hoe je illegaal elektriciteit kan aftappen zodat je niet geklist wordt, want als je opeens een hoog verbruik zou hebben zal het handeltje niet lang duren. Van a tot z is alles geregeld. Er wordt ons verzekerd dat we onze oogst zullen kwijt raken. De growshops, van wie we de plantjes kochten, kopen de oogst op. 

Na 5 maanden is de zolder gebruiksklaar. Vanaf nu kunnen we per trimester 27.000 euro verdienen. Vreemd genoeg zijn we op geen enkel moment gecontroleerd door de politie. De growshops zijn geen onschuldige winkels voor de thuiskweker, maar heuse criminele organisaties die massa's geld verdienen aan de teelt van cannabis. 

Ja, ik wil
Meer dan 500 koppels zullen elkaar op woensdagavond het 'ja-woord' geven op de markt van Sint-Niklaas. Het wordt niet alleen een hoogdag voor de koppels maar zeker ook voor Wouter Van Bellingen. Als zwarte schepen haalde hij het wereldnieuws toen drie koppels weigerden zich door hem te laten huwen omwille van zijn huidskleur. De massale trouwpartij is een reactie daarop.

Telefacts zit op de eerste rij voor de grootste kus, de grootste massaknuffel en de grootste openingsdans.

'Telefacts', woensdag 21 maart 2007 om 22.20 uur bij VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Frank wordt vrijgelaten in afwachting van zijn proces. De Welvaertjes denken eindelijk wat rust te vinden, maar dat is buiten Chantal gerekend. Zij heeft immers ontdekt dat de nieuwe commissaris Rene Vanderlinden goed bevriend is met de Franse crimineel Maurice Le Moko. Chantal wil dat Frank een bezoekje brengt aan diens massagesalon, om zo informatie in te zamelen. Steven neemt een belangrijke beslissing in zijn leven.

'Eigen Kweek', om 20.35 uur op Eén.

Dossiers