Boze Helmut Lotti in 'Van Algemeen Nut'

woensdag 13 maart 2019
Foto: Eén - © VRT 2018

Precies 30 jaar geleden werd de carrière van Helmut Lotti gelanceerd. Van glitter en glamour was toen nog geen sprake, wel van tochtige, koude kelders. Daar wordt een mens al eens boos van.

Steven Van Herreweghe toont in 'Van Algemeen Nut' een Helmut Lotti die we niet vaak zien: kwaad!


'Ik had toen soms vier optredens per avond. Ik ben blij dat het nu anders is en dat Helmut goes classic er gekomen is. Want dat had ik geen 5 jaar meer volgehouden', blikt Helmut Lotti terug.

Wat als Helmut Lotti Kevin Leach was gebleven?
In april 1989 imiteerde Helmut Lotti z’n grote idool Elvis Presley in de Soundmixshow op de Nederlandse televisie. Een maand later is hij bekend in heel België. Nog niet als Helmut Lotti, maar als Kevin Leach. Steven vraagt zich af hoe het archief eruit had gezien als hij met die artiestennaam was blijven rondlopen.

'Hier spreekt men Nederlands'
Tussen 1964 en 1972 kwam er drie keer per week een programma over taal op de BRT: 'Hier spreekt men Nederlands'. Het doel? Iedereen het Algemeen Beschaafd Nederlands leren praten. De presentatie was in handen van professor Joos Florquin en zijn zes kinderen. Steven organiseert in de studio van Van algemeen nut een gezellige familiereünie, inclusief tomatensoep met balletjes.

'Het Veenmysterie': een echt mysterie
Steven botste in het archief op de meest raadselachtige reeks uit de tv-geschiedenis. 'Het Veenmysterie' was een Vlaamse sciencefictionserie die de BRT in 1982 op de kijker los liet. Samen met hoofdrolspelers Werther Vander Sarren en Jakob Beks probeert Steven te achterhalen waarover 'Het Veenmysterie' gaat.

'Ik heb alle 13 afleveringen bekeken. En hoe meer ik zag, hoe minder ik begreep waar die reeks eigenlijk over ging', zegt Steven Van Herreweghe verward.

'We wisten zelf ook niet zo goed wat we speelden. Onder elkaar noemden we het ook het veenmiserie', grapt hoofdrolspeler Jakob Beks.

'Van Algemeen Nut', donderdag 14 maart om 20.35 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers