'A Bright New World': 'Nieuwsuur Online' over kunstmatige intelligentie

dinsdag 25 september 2018

In de vijfdelige serie A Bright New World stelt 'Nieuwsuur' de vraag hoe kunstmatige intelligentie de toekomst van liefde, werk, zorg en oorlog zal bepalen. Met speciale animaties wordt de visie van experts tot leven gebracht

De volledige serie reportages is vanaf vrijdag 28 september vanaf 18.00 uur te zien op www.nieuwsuur.nl en NPO Start.


'Wat er op het spel staat, is de toekomst van de mensheid.' – John Markoff

Van een slaapzak die ons kan knuffelen tot algoritmes die al onze stappen kunnen voorspellen. Van zelf rijdende auto’s tot zelf dodende wapens. We kunnen ons onze toekomst moeilijk voorstellen. Toch presenteert 'Nieuwsuur Online' een serie die juist dat probeert te doen: een voorstelling maken van onze wereld over een paar decennia. Een prikkelende serie waarin wereldwijde experts hun visie geven op ons leven in de toekomst. Met animatie komen de visies tot leven. Grote namen als Anders Fogh Rasmussen, Stuart Russell en Joanna Bryson laten in A Bright New World hun licht schijnen over hoe kunstmatige intelligentie onze toekomstige wereld zal bepalen. Wat betekent deze technologie voor de mens? Hoe zullen we liefhebben? Zullen we nog werken? Leren onze kinderen nog auto rijden? Worden we nog ziek? En wat betekenen autonome wapens voor de stabiliteit van onze wereld?

In vijf afleveringen wandelen we door de toekomst, om ons aan het denken te zetten over het nu. Want de keuzes die nu worden gemaakt – door onszelf, door bedrijven en door overheden - zullen ons dagelijks leven in de toekomst bepalen. Vanaf 28 september op www.nieuwsuur.nl.

Afleveringen

Us & Them
Meester, slaaf of partner? Een aflevering over de relatie tussen mens en machine.
Met: John Markoff, Joanna Bryson, Stuart Russell, Paul Verschure.

Weapons & War
Wordt oorlog nog vernietigender dan het al is?
Met: Anders Fogh Rasmussen, Stuart Russell, Kenneth Payne.

Love & Sex
Worden we verliefd op machines? En zij misschien ook op ons?
Met: John Markoff, Joanna Bryson, Kate Devlin.

Work & Daily Life
Wat gaan we doen als we niet meer werken?
Met: Stuart Russell, John Markoff, Paul Verschure.

Health & Death
Zullen we nog ziek worden en doodgaan?
Met: John Markoff, Paul Verschure, Joanna Holbrook.

Over de hoofdpersonen
Joanna Bryson staat voor het verantwoord ontwerpen van Artificial Intelligence. Wij mensen bepalen hoe de toekomst eruit komt te zien, vindt ze. Ze onderzoekt als computerwetenschapper autonomie en ethiek bij robots en de menselijke samenwerking met kunstmatige intelligentie aan de universiteit van Bath en aan Princeton University.

Kate Devlin schreef het boek Turned On: Science, Sex & Robots. Verbonden aan het King’s College in Londen, houdt ze zich bezig met de interactie tussen mens, computer en Artificial Intelligence. Ze focust zich in haar onderzoek op cognitie, gender en seksualiteit en hoe deze in cognitieve systemen verwerkt kunnen worden, zoals bij seksuele gezelschapsrobots.

Joanna Holbrook gebruikt algoritmes om nieuwe medicijnen te ontdekken. Als professor in de Bio-informatica aan de Universiteit van Southampton en werkzaam bij het bedrijf Benevolent AI, is haar doel om geïndividualiseerde diagnoses en behandelingen van complexe ziekten te verbeteren door datasets te verwerken, analyseren, integreren en interpreteren.

John Markoff  volgt de kraamkamer van Artificial Intelligence, Sillicon Valley, al 40 jaar als tech-journalist. Hij won een Pulitzer Prize voor Explanatory Reporting voor zijn werk bij de New York Times.  In 2015 schreef Markoff het boek Machines of Loving Grace: The Quest for Common Ground Between Humans and Robots. Markoff woont in San Francisco en doet momenteel onderzoek aan Stanford University.

Kenneth Payne is expert op het gebied van militaire toepassingen van Artificial Intelligence en auteur van het boek Strategy, Evolution, and War: From Apes to Artificial Intelligence. Hij doceert aan het Defence Studies Department van King’s College te London en hij onderzoekt de evolutionaire basis van strategisch gedrag en de impact van niet biologische intelligentie op de toekomt van oorlogsvoering.

Anders Fogh Rasmussen pleit als oud secretaris-generaal van de NAVO voor een wereldwijd verdrag tegen het gebruik van volledig autonome wapens. Ook is hij voormalig premier van Denemarken en was hij leider van de liberale partij Venstre. Rasmussen maakt zich dus hard voor intensieve menselijke controle bij het gebruik van kunstmatige intelligentie in oorlogsvoering.

Stuart Russell schreef het standaard studieboek over kunstmatige intelligentie, Artificial Intelligence: A Modern Approach, dat wordt gebruikt op meer dan 1300 universiteiten in 118 landen. Hij noemt het zelf grappend 'de meest gestolen pdf ter wereld.' Russell is hoogleraar aan de Universiteit van Californië Berkeley, waar hij zich bezighoudt met de lange termijn toekomst van kunstmatige intelligentie en de relatie tot de mensheid.

Paul Verschure is directeur van het Centrum voor Autonome Systemen en Neurorobotica van de Pompeu Fabra Universiteit in Barcelona. Verschure is gespecialiseerd in Living Machines. Dit is een onderzoeksveld waarin wetenschappers proberen de natuurlijke principes van levende organismes te duiden en vervolgens in te zetten om zelf-reparerende, sociale, morele en bewuste machines te ontwerpen, soms zelfs van organische materialen.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Liefde voor Muziek' - Stan Van Samang (VTM)

Johannes Genard, de energieke frontman van School is Cool, is aan de beurt. Zijn vorige deelname in 2016 was voor hem een grote rollercoaster en ook dit jaar wordt hij op muzikaal vlak weer verwend. K3, Tourist LeMC en Jasper Steverlinck krijgen Johannes muisstil terwijl Clouseau het over een funky boeg gooit. En dan moet de performance van Stan Van Samang nog komen.

'Liefde voor Muziek', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 14:20
    De inzichten van...
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 13:30
    Ketnet Junior
    12:00
    Lentebeelden
  • 14:30
    Prinsessia
    05:00
    Geen uitzending
  • 14:10
    Wittekerke
    05:30
    Geen uitzending
  • 14:15
    Blind getrouwd: Australië
    02:50
    Geen uitzending
  • 12:20
    Geen uitzending
    11:35
    Sturm der Liebe
  • 14:00
    The Island with Bear Grylls
    09:25
    Geen uitzending
  • 14:20
    Beverly Hills, 90210
    02:15
    The X-Files
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 14:20
    Friends
    02:00
    Geen uitzending
  • 13:50
    ER
    02:15
    Neighbours: A New Chapter
  • 14:25
    Listing Impossible
    02:35
    Heavy Rescue: 401
  • 13:50
    Honest Renovations
    05:00
    Geen uitzending
  • 14:25
    Forensic Files
    05:00
    Geen uitzending
  • 14:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 14:30
    Meesterwerk
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 14:10
    Guillaume's Paris
  • 14:35
    Eredivisie
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 14:00
    The Madame Blanc Mysteries
    02:35
    Grantchester
  • 14:00
    NOS het vragenuurtje
    02:20
    NOS Journaal
  • 14:10
    Zembla
    02:12
    Nieuwsuur
  • 14:35
    Grizzy en de Lemmingen
    02:08
    Sophie & Jeroen