Schrijfster Frankenstein is nieuwe genie National Geographic

donderdag 19 april 2018
Foto: National Geographic - © FOX Networks Group 2018

Mary Shelley, de auteur van Frankenstein, is het nieuwe genie dat in de derde 'Genius'-reeks van National Geographic wordt uitgelicht. Dat heeft de zender donderdagochtend bekendgemaakt, aan de vooravond van de start van de tweede reeks over Pablo Picasso.

De eerste twee afleveringen van 'Genius: Picasso' zijn zondag 22 april om 21.30 uur te zien op National Geographic.

De Britse Mary Shelley (1797 – 1851) was in haar tijd een vooruitstrevend feminist en schrijfster. Op haar negentiende schreef ze de gotische roman Frankenstein en liet de wereld zo voor het eerst kennismaken met het later vaak verfilmde monster. Shelley kreeg het voor elkaar om als vrouw een stem te krijgen in een door mannen gedomineerde intellectuele kring. Tegelijkertijd werd haar privéleven gekenmerkt door verdriet; haar moeder overleed een maand na haar geboorte, ze kreeg diverse miskramen en haar man, de gevierde auteur Percy Shelley, overleed bij een zeilongeluk.

De derde serie in de 'Genius'-reeks wordt opnieuw geleid door Ron Howard en Brian Grazer als uitvoerend producenten en Ken Biller als showrunner. Het is nog niet bekend welke actrice de rol van Shelley gaat vertolken. 'Genius: Shelley' is in 2019 te zien op National Geographic.

Zondag première 'Genius: Picasso'
Zondag gaat het tweede seizoen van 'Genius' van start, waarin Pablo Picasso centraal staat. Picasso, gespeeld door Antonio Banderas, wordt gezien als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de twintigste eeuw. Maar Picasso was méér dan zijn kunst: door zijn gepassioneerde, uitgesproken karakter, zijn vele amoureuze relaties en zijn uitgesproken politieke standpunten, maakte hij naam als een kunstenaar die zichzelf steeds opnieuw uitvond.

Zijn hoge productiviteit – Picasso maakte in zijn leven bijna 50.000 kunstwerken, waaronder het wereldberoemde schilderij Guernica - en zijn eigenzinnige karakter maken dat Picasso is uitgekozen om na Einstein het tweede onderwerp te zijn in de 'Genius'-reeks van National Geographic. Voor de eerste serie kreeg 'Genius' onder andere een Emmy- en een Golden Globe-nominatie.

De tiendelige reeks 'Genius: Picasso' gaat zondag 22 april om 21.30 uur met een dubbele aflevering in première op National Geographic.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo één logo V3 één V3

Wie is de gemaskerde man? Leto wil de gemaskerde man naar Versailles laten komen, maar Bontemps wijst op het gevaar hiervan. Met de hulp van Fabien brengt hij de gevangene naar Louis en Philippe. Eindelijk komt de waarheid aan het licht.

'Versailles', om 22.10 uur op Eén.

Dossiers