Nieuw op Canvas: 'Durven Falen' - VIDEO

dinsdag 6 februari 2018

'Durven Falen' is een zesdelige Canvas-reeks over ondernemers die een faillissement hebben meegemaakt, maar de kracht hebben gevonden om opnieuw te beginnen en een andere weg te zoeken.

De reeks wil het taboe van het falen doorbreken en hoopt meteen ook durf in het ondernemen en in het leven te stimuleren.


Twaalf ondernemers uit diverse sectoren getuigen bij Lisbeth Imbo over hun mislukkingen, maar vooral ook over de manier waarop ze de draad weer konden oppikken. Met vallen en opstaan durven ze weer dromen van succes en erkenning.

We maken achtereenvolgens kennis met:

Sylvia Feytons (boeken) en Jacques Delfosse (textiel)
Marnick Goossens (familiepark) en Carina Verveckken (schoonmaakbedrijf)
Dirk Callaerts (3D-technologie) en Rachida Aziz (etnische kledinglijn)
Adrien Roose (meeneemmaaltijden met besteldienst) en Jorn Vanysacker (datingapp)
Katja van Putten (communicatiebedrijf) en Wouter Van der Vieren (sterrenchef)
Wim Wouters (gamestudio) en Gino Vantieghem (brouwerij)

Zes weken lang krijgen we zo een kijk op ondernemend België, waar mensen een tweede kans verdienen.

Dream big and dare to fail
Walter Couvreur, aanbodverantwoordelijke bij Canvas: 'Anno 2018 is falen nog te veel een taboe, althans in Vlaanderen. Van jongs af aan krijgen we ingelepeld dat we moeten presteren en slagen. Op school, in onze relatie, in de sport, in onze hobby, in onze carrière. ‘The only way is up’. En falen hoort daar niét bij. Zeker niet in het bedrijfsleven. Degradatie of faillissement zijn het finale zwarte gat. Toch kijken andere culturen, niet eens zo verschillend van de onze, daar anders tegenaan. Zo is kopje onder gaan voor vele jonge ondernemers in de VS bij voorbeeld een deel van de groei, een fase in een leerproces. Alleen wie fouten maakt, kan sterk worden, is daar het motto. ‘Dream big and dare to fail’.

Met 'Durven Falen' wil Canvas deze paradox tonen en duiden. Twaalf ondernemers getuigen over hun faillissement en over de impact ervan op henzelf en op hun directe omgeving. Ze verhelderen hoe zij het zwarte beest bedwongen om uiteindelijk sterker voor de dag te komen en opnieuw te ondernemen. Het zijn innemende ontboezemingen geworden. Ondernemers die de moed opbrachten om zich voor het Canvas-publiek van hun meest kwetsbare kant te tonen en tegelijk te demonstreren hoe sterk de menselijke kracht is om te herbeginnen. Ze leggen de ziel van de échte ondernemer bloot.

Canvas hoopt met deze reeks het taboe van het falen te helpen doorbreken en hoopt meteen ook durf in het ondernemen en in het leven te stimuleren.'

Falen, opstaan en weer doorgaan
Vorig jaar gingen meer dan 10.000 ondernemingen in ons land failliet. Dat zijn duizenden mensen voor wie een droom aan diggelen is geslagen. Duizenden ondernemers die in hun eigen ogen en vaak in die van de samenleving mislukt zijn. Mislukken is nochtans ‘part of the game’. Je kan niet groot worden zonder tegenslagen. Ze leren je net weerbaarheid en helpen je vooruit.

En toch is falen bij ons vaak taboe in het bedrijfsleven. Mensen die een faillissement hebben meegemaakt, krijgen het stigma van de ‘mislukte’ en ‘wellicht onverantwoorde’ ondernemer die we niet teveel kansen meer moeten geven ‘want stel dat het weer fout afloopt’. Banken, investeerders maar ook de omgeving staan vaak zeer wantrouwig tegenover nieuwe projecten van herstarters.  'Durven Falen' wil dat beeld doorbreken en het stigma wegwissen. Twaalf ondernemers uit diverse sectoren getuigen bij Lisbeth Imbo over hun mislukkingen, maar vooral ook over de manier waarop ze de draad weer konden oppikken. Met vallen en opstaan durven ze weer dromen van succes en erkenning.

Hun relaas wordt aangevuld met archiefbeelden en getuigenissen van zakenpartners en familieleden. Mensen die van nabij hebben meegemaakt hoe ambities en dromen gefnuikt werden door fouten, door toeval of omstandigheden. Maar ze hebben ook oog voor de positieve gevolgen van het falen: het inzicht, de kracht en de herbronning die eruit voortvloeiden.


Aflevering 1: Sylvia en Jacques – woensdag 7 februari
Vroeger viel er nog veel geld te verdienen met textiel en boeken. Maar vandaag vergt dat heel wat innovatie en creativiteit.

De man van Sylvia Feytons is een boekenliefhebber en zij een geboren onderneemster. Samen begonnen ze vol overgave aan hun project: Book in a Box. Enkele maanden later stonden ze al te blinken op de boekenbeurs. Maar ze hadden de concurrentie in de sector onderschat en toen een leverancier kopje onder ging, werden ze meegetrokken in de val. Vandaag helpt Sylvia Feytons andere starters met hun ideeën, maar stiekem droomt ze nog altijd van een eigen tweede kans.

Ooit stelde het familiebedrijf Deltex 800 mensen te werk. Maar toen Jacques Delfosse in de textielzaak van zijn vader stapte, was het tij aan het keren: buitenlandse handen bleken veel goedkoper dan eigen werkkrachten en vele merken trokken zelf naar de fabrieken in Bangladesh en Marokko om daar hun eigen deals te onderhandelen. Tot groot verdriet van Jacques kon de familiezaak niet gered worden. Dat was pijnlijk. Deltex werd opgesplitst. Jacques nam de productie en de import over, zijn broer Michel de fabriekswinkels. Die werden populair onder de naam Bel & Bo. En ook Jacques is erin geslaagd een nieuwe plek te veroveren in het stoffenlandschap, een meer bescheiden rol maar wel succesvol. Zo hebben Jacques en zijn broer de eer van de familie kunnen herstellen.

'Durven Falen' is een programma van Borgerhoff & Lamberigts voor Canvas.

'Durven Falen', vanaf woensdag 7 februari om 22.00 uur op Canvas en vrtnu.be.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 14:50
    Ridley
    00:05
    Journaallus
  • 13:30
    Ketnet Junior
    23:10
    Nachtlus
  • 15:45
    De Smurfen nieuw
    21:00
    Geen uitzending
  • 15:20
    The Good Doctor
    01:25
    Geen uitzending
  • 15:20
    Achter gesloten deuren
    00:50
    Geen uitzending
  • 14:30
    Sorority Secrets
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 15:50
    MacGyver
    00:45
    Geen uitzending
  • 15:20
    Strong Medicine
    01:00
    The Flying Doctors
  • 15:40
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 15:35
    Two and a Half Men
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 15:30
    Cold Case
    00:20
    ER
  • 15:45
    Scorpion
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 15:30
    The Block NZ
    00:35
    Love Island
  • 15:10
    Snapped
    00:50
    Castle
  • 15:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 15:50
    Tooldokter
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 15:30
    Roger van Damme - Goud
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 15:25
    FIM Motocross World Championship
    01:00
    Six Nations
  • 15:00
    Father Brown
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 15:35
    Ivo op zondag
    00:49
    NOS Journaal
  • 15:33
    Gorts Wijnkwartier
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 15:31
    Mega Mindy
    00:25
    Sophie & Jeroen