'Kwesties' zondag vanaf Kwaku over jongeren en schulden

zaterdag 15 juli 2017

Rob Oudkerk en Marianne van den Anker zijn zondagavond op het Kwaku Summer Festival in Amsterdam Zuidoost, één van de armste stadsdelen van Nederland. Ze staan daar omdat ze het in de zomerserie met jongeren gaan hebben over schulden.

Zo'n 20.000 jongeren in Amsterdam hebben grote schulden, dat is 15 procent van alle jongeren in Amsterdam. Waar komen die schulden vandaan? Komt het door roekeloze uitgaves aan dure gympen en hoge telefoonrekeningen? Of zijn schulden niet te voorkomen met het huidige studieleenstelsel en de overspannen woningmarkt met bijkomende hoge huren?

Wie gaat dit probleem oplossen? Moet de gemeente, zoals nu bij een proef in Den Haag, bijspringen of houden we het bij 'eigen schuld, dikke bult'?

Marianne van den Anker praat op het festivalterrein met ouders over dit probleem: ben je als ouder mede verantwoordelijk voor de schulden van de eigen kinderen? Of moet de gemeente juist bijspringen en bijsturen? Of moeten de kinderen zelfstandig de problemen oplossen?

Rob Oudkerk praat met jongeren in de bus over het probleem van schulden; waar ligt de oorzaak en is het tegenwoordig onoverkomelijk om leningen af te sluiten? En wiens schuld is het dat ? Of worden we gewoon te veel verleid?

Te gast

Rob Oudkerk: Bo Lemmens (jonge socialisten), Ronald Etman (bouwer van schuldenwisserapp), Jelena (heeft schulden), Iem Biyati (jonge liberatische partij), Luc Tissingh (student), Roger Buyne (rapper Lost, treedt op bij Kwaku) 

Marianne van den Anker: Ivette Forster (directrice Kwaku), Gideon Everduim (rapper en ouder), Sherida Biesman (ouder)

'Kwesties', zondag 16 juli om 20.00 uur op NPO Radio 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Wensboom' (foto: VTM - © MEDIALAAN 2018)

Niels trekt naar Sint-Ursula in Lier om enkele kinderwensen te realiseren. Miro doet een wens voor oom Feike, die zich al jaren inzet als vrijwilliger in het kinderziekenhuis. Voor zijn wens neemt Niels Miro mee naar een speelgoedwinkel, waar hij onbeperkt zijn karretje mag volladen. Marte doet een speciale wens voor meester Tom. Ze vindt dat hij superleuke gedichten schrijft en wil dat iedereen de kans krijgt om ze te lezen. Ook de wens van Zoë intrigeert Niels. Zij heeft immers een goede reden om haar overgrootvader een ballonvaart te schenken. Lenke heeft een verrassing in gedachten voor haar vriendinnen, die erg veel voor haar betekenen.

'De Wensboom', om 20.35 uur op VTM.

Dossiers