'Kwesties' op NPO Radio 1 zondag vanuit Shane Moestafa moskee in Rotterdam

zaterdag 18 november 2017

Imam Haroen K. van de Shane Moestafa moskee in Rotterdam is veroordeeld wegens kindermishandeling in Engeland en kreeg honderd uur werkstraf. Toch kon hij terecht in de Rotterdamse moskee en leidde zelfs tot voor kort nog gebedsdiensten.

De Shane Moestafa moskee zei niets te weten over de veroordeling.

Dat zo'n imam in Nederland aan de slag kan in Nederland, daar maakt columniste Fidan Ekiz zich erg boos over. Zij pleit voor een registratieplicht voor imams.

Is registratie of een VOG (Verklaring omtrent het Gedrag) voor islamitische geestelijken noodzakelijk of is dat in strijd met de vrijheid van godsdienst? En wordt het geen tijd voor een nieuwe poging om imams via het Nederlandse onderwijssysteem op te leiden en zo imams uit het buitenland te weren? Of heeft de overheid hier niets mee te maken? Nu worden bijna alle imams uit het buitenland gehaald. Dreigt hier niet het gevaar dat imams een verlengstuk zijn van de politiek van het moederland? Rob Oudkerk reist af naar Rotterdam, naar de Shane Moestafa moskee en leidt het debat over wel of geen registratie van imams.

Te gast: Fidan Ekiz (columnist), Tanya Hoogwerf (Raadslid Leefbaar Rotterdam), Cemil Yilmaz (sociaal wetenschapper en sociaal ondernemer), en Marianne Vorthoren (directeur SPIOR).

Tweede onderwerp:

In Amsterdam vindt zondagmiddag een demonstratie plaats voor het bij de huisarts verkrijgbaar maken van de abortuspil. Dit plan van voormalig minister Schippers lijkt met het nieuwe, grotendeels christelijke kabinet verder weg dan ooit. Nu kunnen vrouwen voor het afbreken van een zwangerschap alleen hulp krijgen bij een abortuskliniek die niet voor iedereen eenvoudig bereikbaar is. Marianne van den Anker is in Amsterdam en debatteert over hoe hoog die drempel moet zijn voor een abortus.

Te gast: Rebecca Gompters (oprichter Women on Waves), Hugo Bos (Stirezo).

Over 'Kwesties'
'Kwesties' is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatoren Rob Oudkerk en Marianne van den Anker reizen elke zondagavond af naar locaties waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.

Discussieer mee
Praat mee met ons op Twitter: @kwesties_ntr; gebruik de hashtag #kwesties
Bekijk ook onze Facebookpagina: http://www.facebook.com/kwesties

'Kwesties', zondag 19 november tussen 20.00 en 21.00 uur op NPO Radio 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'La Mamma' met Sergio Herman (foto: VTM - © MEDIALAAN 2017)

Jens Dendonker stuurt zijn mama Chris op koffieworkshop, want zij is bezeten van het zwarte goud. En ondertussen kan hij in alle rust en tijdens enkele openhartige gesprekken met Sergio Herman, een diner bereiden voor de nietsvermoedende vrouw die hij wil bedanken voor haar steun de voorbije jaren. Jens' moeder is dol op alles wat uit de zee komt, behalve mosselen. Reden te meer voor Sergio om er t ch te maken, weliswaar verwerkt in een soepje. Ook bereiden hij en 'sous-chef' Jens tarbot met kreeft. En het dessert? Een heerlijke tiramisu, gemaakt van de beste koffie natuurlijk.

'La Mamma', om 20.35 uur op VTM.

Dossiers