'Kruispunt': Had ik maar….(over spijt en gemiste kansen)

zaterdag 24 februari 2018
Foto: KRO - © Daniel J. Ashes 2015

Wat als je je leven over mocht doen? Zou je het dan anders doen? Uit onderzoek van Ouderenbond KBO-PCOB onder 1700 55plussers blijkt dat meer meer dan de helft zijn leven anders zou inrichten.

Het meeste spijt hebben ze van de opleiding die ze hebben gevolgd, of juist niet hebben kunnen volgen. Omdat er geen geld was, omdat meisjes niet hoefden te studeren of omdat ouders de studie van hun keuze domweg niet zagen zitten. In 'Kruispunt' kijken mensen terug op hun leven en staan stil bij vervlogen ambities en gemiste kansen. Maar ook laten ze zien hoe je op latere leeftijd jezelf alsnog kunt terug vinden.

Francien Theunisse (66) was als meisje een zang-en toneeltalent. Maar van een opleiding aan de kleinkunstacademie kon voor de Rotterdamse tandartsdochter geen sprake zijn. Haar moeder stuurde haar naar de Pedagogische Academie. Francien vond het er vreselijk, maar in opstand komen, dat deed je niet. Pas sinds een paar jaar zingt ze, in twee koren. En ze speelt toneel, bij theaterwerkplaats Ouwe Rotten.

Henk Top (78) maakte als jongetje de hongerwinter in Voorburg mee. 'Dit nooit meer', dacht hij als zesjarige, en nam zich heilig voor om bakker te worden. En bakker werd hij, maar gelukkig werd hij niet. Tegen de tijd dat hij had kunnen bedenken het roer om te gooien en te gaan doen wat hij echt wilde, was hij getrouwd en moest er geld worden verdiend. Hij kwam in het bedrijfsleven terecht, maar heeft zijn werk nooit echt leuk gevonden.

Liny Nijhof (75) had van alles willen worden. Kapster. Of lerares. Maar in het gezin van 14 kinderen moest iedereen bijdragen aan het gezinsinkomen en was er voor een opleiding geen geld. Met 14 jaar moest Liny, net als haar broers en zussen, gaan werken in de fabriek. In de avonduren haalde ze haar coupeusediploma en tegenwoordig vermaakt ze kleren voor ouderen in verpleeghuizen. Ook zit ze in een klankbordgroep van de gemeente Winterswijk.

'Kruispunt', zondag 25 februari om 22.40 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

Violet Sanford trekt als jonge songwriter naar New York in de hoop daar haar droom waar te maken. Alles gaat echter veel moeilijker dan ze gehoopt had. Ze krijgt haar demo's niet bij de juiste mensen en tot overmaat van ramp wordt er ingebroken in haar appartement. Er zit niets anders op dan een job te zoeken. Ze krijgt gelukkig werk aangeboden in nachtclub Coyote Ugly. Deze bar is enorm populair omwille van de sexy barvrouwen die hun klanten opzwepen en uitdagen, iets waar Violet geen flauw benul van heeft...

'Coyote Ugly', film uit 2000 om 21.40 uur op VTM.

Dossiers