Designerbrillen in 'Rijker dan je Denkt?'

maandag 15 januari 2018
Foto: VTM - © MEDIALAAN 2018

'We gaan gas geven vandaag!', met die toepasselijke woorden opent Staf de negende schattingsdag van 'Rijker Dan Je Denkt?' in Autoworld te Brussel.

Autoworld, gelegen aan het Jubelpark, is dé schatkamer van de autogeschiedenis. De collectie die staat uitgestald bestaat uit bekende internationale modellen, maar er pronken ook enkele Belgische prachtexemplaren, allemaal vakkundig gerestaureerd. De locatie is alvast een fortuin waard, maar hoe zit het met de voorwerpen die de schatters in handen krijgen?

Een man liet op een rommelmarkt zijn oog vallen op een kistje. Het slot was kapot en dus kocht hij het voor €8, zonder de inhoud te kennen. Later bleek het een echte schatkist te zijn: het doosje zat vol designerzonnebrillen. Volgens Staf zijn het 'de ideale accessoires om naar een fout feestje te gaan!.' Maar aan mode-expert Tiany Kiriloff om de échte waarde te bepalen. En zij kan haar enthousiasme nauwelijks verbergen: 'Dit zijn heel bijzondere brillen. Je hebt hiermee een stukje geschiedenis in huis gehaald.' De brillen van Dior en Balenciaga zijn volgens haar verzamelstukken. Maar het is een bril van Pierre Cardin die haar hart echt sneller doet slaan. De man zou bij een verkoop wel eens een aardig zakcentje kunnen verdienen.

Expert Karl Marcelis ontvangt een bejaarde vrouw met twee kleine schilderijen. De sneeuwtaferelen zijn van de hand van de Russische schilder Sergei Semenovich Voroshilov. De man is onbekend in België, maar zijn kunstwerken zijn erg gegeerd op de Russische markt. 'In de grote Londense veilinghuizen worden deze schilderijen voor 'maar' €4000 verkocht. In Rusland liggen de prijzen véél hoger', vertelt Karl. De eigenares en haar zoon kunnen hun oren niet geloven wanneer ze de waarde horen.

Eén van de vreemdste objecten tijdens de taxatiedag is ongetwijfeld een stukje meteoriet. De eigenaar betaalde er, tot ongenoegen van zijn vrouw, een aantal jaar geleden liefst €4500 voor. 'Mijn vrouw twijfelt aan de waarde. Ik ben hier vandaag om mijn gelijk te halen', aldus de man. Er rust een zware taak op de schouders van expert Tobias Desmet. Zal hij een tevreden man naar huis kunnen sturen?

Soms is er iemand die iets wil laten taxeren dat te groot is om mee te brengen. In dat geval is er maar één oplossing: 'Rijker Dan Je Denkt?' komt naar je toe. Daarom trekt Staf richting Nederland. Daar woont Yolanda die een enorme collectie oude wagens en vliegtuigen heeft. Het was het levenswerk van haar onlangs overleden vader, maar heeft tot op heden geen idee van de waarde. 'Dit lijkt wel een museum', zeggen twee overdonderde experten.

'Rijker Dan Je Denkt?', dinsdag 16 januari om 20.35 uur bij VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

1985. Georges is marktkramer en commerçant in hart en nieren. Wanneer hij de kans krijgt om Café Derby te huren en hoort dat de paus op het terrein naast het café een openluchtmis zal opdragen, ontstaat een briljant plan. Ook zijn vrouw, vijf kinderen én collega's geloven erin. Want Georges verkoopt alles, aan iedereen... 'Café Derby', de eerste langspeelfilm van Lenny Van Wesemael, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een bijzondere familie.

'Cafe Derby', om 20.35 uur op VTM.

Dossiers